Wykonanie
Soczysta
pierś indyka na sałacie z
gruszką i
serem GruyèreWpadł mi w ręce
indyk z wolnego chowu, uwierzcie mi, że warto zainwestować. Co prawda
mięsa jest o wiele mniej niż u naszpikowanych antybiotykami i sterydami
indyków, ale jest zdrowsze, delikatniejsze i bardziej soczyste. Dziś przygotowałam piersi marynowane w
czosnku i
oliwie z oliwek, pieczone na złoto na świeżej sałacie z
gruszką i
serem Gruyère.
Mięso dosłownie rozpływało się w ustach. Gorąco polecam!

Dla 2 osób przygotuj:2
piersi indyka z wolnego chowu ( jeśli kupisz zwykłego wystarczy pół jednej)2 ząbki
czosnkuświeżo mielony
pieprz,
sól6 dużych łyżek
oliwy z oliwek na
sałatkę przygotuj:1 paczkę mieszanki
sałat (ok. 3 duże garści)1
gruszkę20
płatków sera Gruyère2/3 szklanki
oliwy z oliwek1 dużą łyżkę
octu jabłkowego1 dużą ł yżkę gęstego
mioduświeżo mielony
pieprzUmyj
mięso, osusz i przełóż do miski. Pokrój
czosnek w drobną kosteczkę i dodaj do
indyka. Polej całość 4 łyżkami
oliwy z oliwek, dodaj dużą szczyptę
soli i 2 szczypty świeżo mielonego
pieprzu. Natrzyj dobrze
mięso, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, możesz to zrobić dzień wcześniej.Umyj i osusz mieszankę
sałat (chyba, że już jest umyta), ułóż ją na dwóch talerzach. Obierz
gruszkę potnij na cząstki i rozłóż na sałacie, oprósz wszystko
płatkami sera Gruyère.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni w opcji góra-dół. Wyjmij
piersi indyka z lodówki i zdejmij z nich folię. Odczekaj, aż będą miały temperaturę pokojową. Następnie rozgrzej patelnię, wlej na nią
oliwę z oliwek, następnie ułóż na niej
piersi indyka skórą do dołu. Gdy będzie już złota obróć
mięso na druga stronę. Gdy druga strona będzie złota przełóż
indyka do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij
mięso i odłóż na talerzyk, żeby trochę odpoczęło.Przygotuj dressing mieszając trzepaczką
oliwę z oliwek,
ocet,
miód i świeżo mielony
pieprz. Następnie potnij
indyka na plasterki, ułóż na sałacie i polej dressingiem. Podawaj
sałatkę ze świeżym
pieczywem, świetnie pasuje do niej chłodne chardonnay. Smacznego!
