28 Luty 2015Witam dzisiaj chciałabym zaproponować danie z kalafiorem z dodatkiem mięsa mielonego. Danie jest szybkie w przygotowaniu i na pewno zaskoczy Waszą rodzinę.Porcja dla 3-4 osób. Ja dzisiaj gotowałam dla 2 osób.SKŁADNIKI ;800 g kalafiora < możne być mrożony >500 g mięsa mielonego2 łyżki margaryny400 g śmietany kremówki200 g kwaśnej śmietany150 g serka topionegoPRZYGOTOWANIE :Przygotowujemy produkty. Można zrobić pół porcji kalafiora i pół porcji brokuł.Gotujemy kalafiora w osolonej wodzie przez 4 - 5 minut. Podsmażamy delikatnie mięso.Śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i serek topiony ucieramy na jednolitą masę,tak żeby powstał sos.Smarujemy naczynie żaroodporne margaryną. Układamy kalafiora i wykładamy podsmażone mięso.Następnie zalewamy całość zrobionym sosem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Przed podaniem można posypać świeżym szczypiorkiem.SMACZNEGO !!!