Wykonanie
Jeśli lubicie smak szyszek z
preparowanego ryżu, propozycja wielkanocnych
baranków powinna Wam się spodobać:)
Baranki z
preparowanego ryżu
Składniki:ok 1 kg
krówek (tych ciągnących się - ilość można zmniejszyć do 70 dkg160 g
ryżu preparowanego (2 opakowania)150 g
masła4 łyżki
kakaobiszkoptybiałe draże pudrowe (idealne byłyby jadalne
cukrowe oczy)
czekoladowy pisak (zastąpiłam go rozpuszczoną masą
krówkową)wafle/opcjonalnie/
Krówki rozpakować, wrzucić do rondla, dodać
masło i rozpuścić na małym ogniu, mieszając i uważając, by nie przypalić rondla. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawić z ognia, przelać połowę do innego naczynia, dołożyć do niej
kakao i dokładnie wymieszać. Do każdej porcji wsypać połowę porcji
preparowanego ryżu (u mnie po jednym opakowaniu), dokładnie połączyć
krówkową masę z
ryżem i formować
baranki (do tego zadania polecam gumowe rękawiczki) dokładając
biszkopty udekorowane cukrowymi oczami.