Wykonanie
Dzisiejsza propozycja dla lubiących
czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak
czekolady , przełamany
dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :)Wymiary tortownicy : średnica 26 cmCzas pieczenia : ok. 1 godz.Temp. pieczenia : 170 Cźródło : "moje smaki życia "


Składniki:350 g
czekolady gorzkiej100 g
masła100 g
cukru pudru300
cukru6 jaj100 g
mąki300 g
konfitury morelowej
Wykonanie:150 g
czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli
wodnej.Ucieramy miękkie
masło , dodajemy
cukier puder .Następnie wrzucamy po jednym
żółtku i letnią
czekoladę.
Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g
cukru.Do masy czekoladowej dodajemy przesianą
mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę.Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny.Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki.Przekładamy połową podgrzanej
konfitury.Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą
konfiturą.Polewa:Do 125 ml
wody, wsypujemy 200 g
cukru i gotujemy 5 minut.Resztę
czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego
syropu i mieszamy.Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni
tortu , boki też .Smacznego