ßßß Cookit - przepis na Torcik Sachera

Torcik Sachera

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja dla lubiących czekoladowe wypieki :) Wyrazisty smak czekolady , przełamany dżemem morelowym . Poezja smaku , bardzo polecam . Może być wykorzystany jako tort urodzinowy. Oryginalny przepis ściśle tajny :)
Wymiary tortownicy : średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godz.
Temp. pieczenia : 170 C
źródło : "moje smaki życia "
Składniki:
350 g czekolady gorzkiej
100 g masła
100 g cukru pudru
300 cukru
6 jaj
100 g mąki
300 g konfitury morelowej
Wykonanie:
150 g czekolady kruszymy i rozpuszczamy w kapieli wodnej.
Ucieramy miękkie masło , dodajemy cukier puder .
Następnie wrzucamy po jednym żółtku i letnią czekoladę.
Białka ubijamy na sztywną pianę z 100 g cukru.
Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę.
Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny.
Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki.
Przekładamy połową podgrzanej konfitury.
Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą.
Polewa:
Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut.
Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy.
Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni tortu , boki też .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/11/torcik-sachera.html