Wykonanie
Niestety, tak jak ostatnio wszystkich tak i mnie dopadła choroba. Cale szczęście, że jeszcze mam wolne. Ale za sprawą choroby nie byłem w stanie dodawać wpisów, co dzisiaj nadrobie :)) Dlatego czeka Was kilka dań.
Jednym z nich jest knedel
drożdżowy z powidłami śliwkowymi. W książce Basi jest już przepis na knedle mamy, bardzo dobre, z tym że są ona całkiem inne niż te- na bazie
drożdży.Knedle
drożdżowe smakują jak
bułki na parze, które robiła moja babcia, stąd to danie naprawdę bardzo mi smakowało.Do tego wszystkiego roztopione
masło z
makiem no i
powidła śliwkowe- pycha!Ugotowanie naszych knedli możemy zrobić na dwa sposoby. Albo ugotować je na parze przez 15 minut, albo w gorącej wodzie przez 10 minut z jednej strony i przez 5 z kolejnej.Trzeba pamiętać tutaj , że knedle bardzo mocno rosną podczas gotowania :) Ja myśląc że moje już nie urosną zrobiłem porządne kulki i wrzuciłem na
wodę, po chwili okazało się ze knedle wyszły wielkości pięści :)