Wykonanie

Po długiej przerwie od blogowania, zapraszam Was ponownie w kulinarną podróż razem ze mną! Rozpoczęliśmy kalendarzową jesień, więc czas zabrać się za
przetwory na zimę. Na pierwszy ogień poszły
pomidory. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na
pomidory suszone :)W zależności od tego ile
pomidorów chcecie ususzyć ilość możecie zmniejszyć lub zwiększyć. Ja przerobiłam 10 kilo
pomidorów.Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, osuszamy. Kroimy na "łódeczki". Z doświadczenia
mogę Wam powiedzieć, że nie ma co kroić za cienkich, ponieważ podczas procesu suszenia, nie zostanie z nich za wiele. Pokrojone
pomidorki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza ustawionego na termoobieg. Ważne jest to, aby nie domykać drzwiczek. Nie podam Wam dokładnego czasu suszenia się
pomidorów, ponieważ jest to kwestia indywidualna. Wszystko zależy od:Waszego piekarnikaCzy chcecie, aby
pomidory były bardziej "mięsiste", lub też wysuszoneKiedy Nasze
pomidory będą spełniały Wasze oczekiwania, pakujemy je w słoiczki. Dodajemy
czosnku, dużo
ziół prowansalskich,
bazylii lub
oregano.W garnuszku podgrzewamy
oliwę. Kiedy już będzie wystarczająco gorąca, zalewamy nią nasze wysuszone
pomidory. W trakcie zalewania wysuszone
pomidory powinny skwierczeć! Jeśli jednak tak się nie dzieje, to znaczy, że
oliwa była za mało gorąca. Kiedy już zalejemy nasze słoiczki, ostrożnie przez ręcznik zakręcamy je i stawiamy wieczkiem do dołu. Dzięki takiemu zabiegowi nie trzeba będzie zagotowywać słoików. Zalecam próbowanie po dwóch tygodniach od przygotowania, smak
ziół i
czosnku idealnie wniknie w
pomidorki.Smakują nieziemsko w sałatkach, na kanapce czy z
makaronem zachęcam do wypróbowania przepisu no i oczywiście smacznego! :)

Śledź Nas na: