Wykonanie
Dziś proste i efektowne ciacho!Ma w sobie mega dużo kalorii i jest prze...prze...pyszne...Ale kto by się kaloriami przejmował, kiedy za oknem zimno...a filiżanka dobrej
kawy w towarzystwie tego smakołyku umili najbardziej pochmurny dzień.Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm)Dolna warstwa:- 1 kostka
masła roślinnego (250 g) / zwykłego- 1 szklanka
cukru- 2
jajka rozkłócone- 4 czubate łyżki
kakao- 340 gr
herbatników ( 2 długie paczki każda po 170 gr)+ opakowanie
herbatników 170 gr do wyłożenia blaszkiSpód blachy wyłożyć
herbatnikami. Pozostałe połamać.W dużym rondlu podgrzewamy
masło z
cukrem,
kakaem i
jajkami do momentu zgęstnienia. Odlać pół szklanki polewy. Dodać połamane
herbatniki. Wyłożyć na blachę wyłożoną
ciasteczkami. Dobrze docisnąć łyżką.Górna warstwa:- 1 litr
mleka- 3/4 szklanki
kaszy manny- 200 gr wiórek
kokosowych- pół kostki
masła- 4 łyżki
cukru- 3 łyżki
soku z cytrynyDo rondelka wlać
mleko, dodać wiórki,
cukier i
masło. Zagotować. Do gotującej się masy dodać
mannę jednocześnie roztrzepując widelcem/trzepaczką aby nie zrobiły się grudki. Gotować do zgęstnienia. Dodać
sok z cytryny. Wylać na
czekoladowy spód. Ponakładać plamki odłożonej polewy.Można jeść już po wystudzeniu.