Wykonanie
Zmuszona z dnia na dzień odstawić
mleko krowie, po próbach na sklepowych alternatywach
sojowych,
ryżowych, głęboko niezadowolona z ich smaku, składu i ceny, postanowiłam sama wyprodukować domowe
mleko owsiane.Smak zaskoczył mnie ogromnie na plus, jest neutralny i o przyjemnej konsystencji.Przepis podkradłam od Joanny .Dodatkowym plusem domowej produkcji
mleka był też nowy wypiek: bułeczki owsiane .Przepis niebawem.

200 g
płatków owsianychok. 1litra ciepłej przegotowanej
wody
Zalewamy
płatki w dużym dzbanku ciepłą
wodą i odstawiamy na noc.Następnego dnia blendujemy
płatki razem z
wodą, w której się moczyły.Przyznam że część
płatków wyjęłam po podwoiły objętość i było ich odrobinę za dużo i
mleko byłoby za gęste. Ale może Wam będzie odpowiadać taka konsystencja.Trzeba popróbować. Można zamiast wyjąć
płatki po prostu dolać
potem wody.Zmiksowaną miksturę przecedzamy przez gęste sitko lub gazę,tak by oddzielić
płatki od płynu.Ja przecedzałam 2
razy bo zależało mi na klarowności.Nie wyrzucajcie
płatków.To świetna baza np. do wypieku
pieczywa,
ciasteczek, owsianki i wielu innych.
Białko mleka krowiego jest pierwszym obcogatunkowym
białkiem, z którym zostaje skonfrontowany nasz organizm. Od momentu zaprzestania karmienia piersią nie ma praktycznie dnia, podczas którego nie spożywalibyśmy
mleka krowiego w jakiejś postaci. Dlatego tak częste są uczulenia na ten produkt, a ich znaczenie jest większe niż się ogólnie przyjmuje.więcej: vega medica