ßßß Cookit - przepis na Syrop z kwiatów bzu czarnego

Syrop z kwiatów bzu czarnego

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przyjemność zbierania, przyjemność przygotowywania i przyjemność konsumowania.
Zapach i smak zniewalający, nieporównywalny do niczego.
Dobry do herbaty, poprawia odporność. Kiedy nas dopada przeziębienie też się przydaje.
Pyszne jest też wino, ale jest w fazie testowej, przepis kiedy indziej ;)
Dochodzi też nalewka :)
przepis z zapisków mojej mamy
1kg cukru
1l wody
sok z 2 cytryn
Odrywamy kwiaty od grubszych łodyżek, najwygodniej użyć nożyczek.
Wodę trzeba zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, lekko przestudzonym ale jeszcze gorącym syropem zalać kwiaty i odstawić na 20 godzin.
Odcedzić, zagotować, wlać do wyparzonych słoiczków (butelek) i pasteryzować ok. 15-20 minut.
Sprawdza się też wersja bez pasteryzowania, tylko odwracamy gorące słoiczki dnem do góry, ale bezpieczniej jednak zapasteryzować :)
Kwiaty zbieramy o poranku do koszyczka lub papierowej torby.
Staramy się aby pyłek nie opadał z kwiatów bo to on jest najcenniejszy.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/06/syrop-z-kwiatow-bzu-czarnego.html