Wykonanie
Walentynki tuż, tuż. Przygotowałam więc deser z
mascarpone,
ananasami i
wiśniami . Moja druga połówka oceniła go, jako: niebo w gębie:) Mam nadzieje, że i Wy się w nim zasmakujecie. Pomysł na deser jest mój.

Składniki:250 g
mascarpone330 ml
śmietanki 30%1
galaretka wiśniowapół puszki
ananasów wraz z
syropem3 łyżki
cukru pudru, ewentualnie troszkę więcej jeśli chcemy słodszewrzątek
Galaretkę rozpuścić w 140 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Ananasy pokroić w mniejsze kawałki (można zostawić coś do dekoracji), wlać
syrop ananasowy i dodać
mascarpone. Wszystko zmiksować.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem na sztywno. Odłożyć dwie czubate łyżki
śmietanki do innego pojemnika. Do reszty
śmietanki dodać zmiksowane
ananasy z
mascarpone, dolać
syropu wiśniowego i
wiśnie. Zmiksować. Na dno pucharków wlać po 2 łyżki
galaretki. Odstawić pucharki do stężenia
galaretki. Resztę
galaretki wlać do
śmietanki i
serka, wymieszać mikserem. Wlać do pucharków, wstawić do lodówki. Gdy deser stężeje, na wierzch dodać zostawioną uprzednio
śmietankę, udekorować
owocami. Smacznego.