Wykonanie
Składniki:
6 świeżych, schłodzonych jaj
200 g
cukru trzcinowego gruboziarnistego
1/2 łyżeczki
sodyskórka otarta z jednej
cytrynydodatkowo 1 litr
śmietanki kremówki najlepiej 36%, 2 łyżki
cukru trzcinowego i świeże
malinypapier do pieczenia
Do przygotowania
bezy używam dużej metalowej miski i ręcznej, dość dużej trzepaczki.
Jajka myjemy i oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
sodę. Następnie nadal ubijając wsypujemy
cukier i ubijamy przez około 20 minut. Ubita masa powinna być szkląca, ciężka i gęsta. Dodajemy skórkę z otartej
cytryny i delikatnie mieszamy.
Na papierze odrysowujemy talerzyk o średnicy 22 cm, odwracamy papier i nakładamy równomiernie całość masy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C przez około 2 godziny. Po upieczeniu
beza powinna by twarda i chrupiąca z wierzchu, a miękka w środku. Pozostawiamy
bezę do ostygnięcia. Następnie delikatnie podważamy i odklejamy od pergaminu, przekładamy na płaski talerz, paterę.
Śmietankę ubijamy.
Cukier trzcinowy mielimy na puder i dodajemy do kremówki, mieszamy. Gotową
bezę pokrywamy kremówką i
malinami.