ßßß Cookit - przepis na Szynka z szynkowara

Szynka z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Domowa wędlina... Czy może być jakaś lepsza? Według mnie nie :-) Nie żebym nigdy nie kupowała tej w sklepie, ale zdecydowanie wolę tę, którą zrobię w domu. Kilka innych już Wam proponowałam w innych wpisach, a dziś mam dla Was szynkę :-) Nam skojarzyła się z szynką konserwową, taką prawdziwą z puszki ;-) ciekawa jestem jakie u Was wzbudzi skojarzenia ;-)
SKŁADNIKI
ok. 1 kg szynki
2 - 3 ząbki czosnku
2 - 3 listki laurowe
2 łyżeczki soli peklowej
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru
Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z solą, cukrem i żelatyną. Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, wkładamy je do foliowego woreczka, dodajemy liście laurowe (najlepiej wsuńcie je w różnych miejscach, nie wszystkie razem) i umieszczamy w szynkowarze. Dociskamy sprężyną i wstawiamy do lodówki na 72 godziny. Następnie gotujemy wodę doprowadzając ją do 80 stopni, wkładamy do niej szynkowar z zawartością (woda powinna sięgać do górnego rantu szynkowara, nie wolno by zakryła go w całości). Gotujemy przez 2 godziny cały czas utrzymując temperaturę 80 stopni. Następnie wyjmujemy szynkowar, oblewamy go zimną wodą i pozostawiamy (zamknięty), by całość wystygła. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe :-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2015/06/szynka-z-szynkowara.html