ßßß
Przepis dostałem od mojego dziadka. Polecam każdemu kto lubi czasem zjeść surowe mięso. Dlaczego łososiowy? Bo jego kolor przypomina właśnie kolor łososia. Taki schab idealnie zastępuje "wodne wędliny ze sklepu"!Banalne przyrządzenie.Składniki:- 1 kg schabu- 3 łyżki soli- 2 łyżki pieprzu- 2 łyżki cukru- 6 ząbków czosnkuSposób przygotowania:(czas przygotowania tego schabu jest dosyć długi - 4 dni)1.Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki.2.Dzień 2-4.Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować itp.)3.Ostatniego dnia wyjmujemy mięso z opakowania i płuczemy w wodzie. I schab gotowy ;)
Dziś trochę dobrego polskiego rocka ;)Agnieszka Chylińska/O.N.A"Winna"PozdrawiamMichał ;)