Wykonanie

(BARDZO SŁODKIE - idealne do
kawy )Nie masz co pochrupać przy
kawie, herbacie ? Idealne
ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu!Składniki:(na ok. 18 sztuk)- 5
białek- 1,5 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
bułki tartej- 2 łyżeczki
maki ziemniaczanej-
olejek zapachowy cytrynowy lub
pomarańczowy (2-3 ml)Sposób przygotowania:1.Oddzielamy
białka od
żółtek , i w misce ubijamy (z odrobiną
soli)
białka na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cały
cukier ,
mąkę i olejek , ciągle miksując.
Potem odstawić mikser i wsypać
bułkę tartą i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę
bułki tartej.2.Nastawić piekarnik na 160C. wysmarować blachę tłuszczem i posypać
bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę tak aby powstały kółka o średnicy ok. 5-7 cm. Na mojej blaszce nie zmieściła się cała masa i pieczenie rozdzieliłem na dwie części (raz 9
ciasteczek i drugi raz też 9
ciasteczek ).Blachę wstawić do piekarnika na ok. 12-15 min. Po czym odstawić
ciasteczka do wystygnięcia , aby troszkę stwardniały.

PozdrawiamMichał ;)