ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe rogaliki z czekoladą według Nigelli

Ekspresowe rogaliki z czekoladą według Nigelli

nazwa

Wykonanie

Superszybki i prosty, a przede wszystkim smaczny i efektowyny deser. Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo".
Czas przygotowania: 15 min. + czas w piecu: 20 min.
Ilość porcji: 16 rogalików
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 jajko
kilka łyżeczek curkru pudru
Rozwinąć ciasto francuskie. Naciąć je nożem tak, aby powstało z niego ok. 8 kwadratów. (Ilość zależy od wielkości ciasta. Z mojego udało mi się wyciąć 8 kwadratów o boku 12 cm.) Każdy kwadrat podzielić na pół, tak aby uzyskać 16 trójkątów.
Czekoladę podzielić na małe kawałeczki - mniej więcej sześciany o boku 1 cm.
Na każdym trójkąciku (przy dłuższym boku) ułożyć 4 kawałeczki czekolady.
Trójkąty zawijać zaczynając od długiego boku w rulonik. Uformować rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blaszce do zapiekania i włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.
Oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2012/11/ekspresowe-rogaliki-z-czekolada-wedug.html