Wykonanie
Superszybki i prosty, a przede wszystkim smaczny i efektowyny deser. Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo".Czas przygotowania: 15 min. + czas w piecu: 20 min.Ilość porcji: 16 rogalikówSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego1 tabliczka
czekolady gorzkiej1
jajkokilka łyżeczek
curkru pudruRozwinąć
ciasto francuskie. Naciąć je nożem tak, aby powstało z niego ok. 8 kwadratów. (Ilość zależy od wielkości ciasta. Z mojego udało mi się wyciąć 8 kwadratów o
boku 12 cm.) Każdy kwadrat podzielić na pół, tak aby uzyskać 16 trójkątów.
Czekoladę podzielić na małe kawałeczki - mniej więcej sześciany o
boku 1 cm.Na każdym trójkąciku (przy dłuższym
boku) ułożyć 4 kawałeczki
czekolady.Trójkąty zawijać zaczynając od długiego
boku w rulonik. Uformować rogaliki.Rogaliki ułożyć na blaszce do zapiekania i włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 20 min.Oprószyć
cukrem pudrem.