ßßß Cookit - przepis na Kaszka ryżowa/kleik ryżowy - zrób to sam!

Kaszka ryżowa/kleik ryżowy - zrób to sam!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś, czym od jakiegoś czasu "zajada" się moja młodsza córka. Niewiele osób wie, że kaszkę dla niemowląt można przygotować samemu, nieporównywalnie niższym kosztem. Zdrowiej, taniej i moim zdaniem smaczniej. Ktoś jeszcze ma pytania?? :D
Jest jedno ale. Nie jest to kaszka błyskawiczna, jak te dostępne w sklepie, ale jej przygotowanie nie zajmuje wcale więcej jak, 2-3 minuty...
Podam dziś przepis na kilka takich bazowych kaszek, możliwości modyfikacji są niezliczone. Są to produkty bezglutenowe, przeznaczone dla najmłodszych dzieci, zaczynających swoją przygodę z jedzeniem.
Żałuję tylko, że nie wpadłam na ten pomysł kiedy starsza córka jadała kaszki...
Kleik ryżowy
200 ml wody filtrowanej/mineralnej
2 łyżki mąki ryżowej
Wymieszać mąkę z wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 1-2 minut na wolnym ogniu mieszając, by się nie przypaliło.
Oczywiście do takiego kleiku można dodać zmiksowane owoce, zamiast wody dać sok owocowy dla niemowląt etc. Możliwości jest wiele.
Kleik ma bardzo gładką konsystencję.
Powiem tylko tyle, że 1 kg mąki ryżowej kosztuje 4 zł, a jego wydajność jest nieporównywalnie większa, niż kaszek, które można zakupić. A mąka ryżowa to nic innego, jak zmielony w drobny puch ryż.
Kaszka mleczno-ryżowa
200 ml wody
odpowiednia do ilości ml ilość miarek mleka modyfikowanego
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki zmiksowanych owoców
Wszystkie składniki wymieszać, wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając energicznie przez ok minutę. Oczywiście zamiast wody i mleka modyfikowanego można dać własne mleko, jeśli karmimy piersią.
Zamiast mąki ryżowej można też użyć płatków ryżowych, są szerzej dostępne, wówczas jednak konsystencja może być mniej jednolita, nie trzeba też ich gotować, wystarczy zalać wrzątkiem.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2014/03/kaszka-ryzowakleik-ryzowy-zrob-to-sam.html