Wykonanie
Dzisiaj coś, czym od jakiegoś czasu "zajada" się moja młodsza córka. Niewiele osób wie, że
kaszkę dla niemowląt można przygotować samemu, nieporównywalnie niższym kosztem. Zdrowiej, taniej i moim zdaniem smaczniej. Ktoś jeszcze ma pytania?? :DJest jedno ale. Nie jest to
kaszka błyskawiczna, jak te dostępne w sklepie, ale jej przygotowanie nie zajmuje wcale więcej jak, 2-3 minuty...Podam dziś przepis na kilka takich bazowych kaszek, możliwości modyfikacji są niezliczone. Są to produkty bezglutenowe, przeznaczone dla najmłodszych dzieci, zaczynających swoją przygodę z jedzeniem.Żałuję tylko, że nie wpadłam na ten pomysł kiedy starsza córka jadała
kaszki...


Kleik
ryżowy200 ml
wody filtrowanej/mineralnej2 łyżki
mąki ryżowejWymieszać
mąkę z
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 1-2 minut na wolnym ogniu mieszając, by się nie przypaliło.Oczywiście do takiego kleiku można dodać zmiksowane
owoce, zamiast
wody dać
sok owocowy dla niemowląt etc. Możliwości jest wiele.Kleik ma bardzo gładką konsystencję.
Powiem tylko tyle, że 1 kg
mąki ryżowej kosztuje 4 zł, a jego wydajność jest nieporównywalnie większa, niż kaszek, które można zakupić. A
mąka ryżowa to nic innego, jak zmielony w drobny puch
ryż.
Kaszka mleczno-ryżowa200 ml
wodyodpowiednia do ilości ml ilość miarek
mleka modyfikowanego2 łyżki
mąki ryżowej2 łyżki zmiksowanych
owocówWszystkie składniki wymieszać, wlać do garnuszka, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając energicznie przez ok minutę. Oczywiście zamiast
wody i
mleka modyfikowanego można dać własne
mleko, jeśli karmimy piersią.Zamiast
mąki ryżowej można też użyć
płatków ryżowych, są szerzej dostępne, wówczas jednak konsystencja może być mniej jednolita, nie trzeba też ich gotować, wystarczy zalać wrzątkiem.