Wykonanie

Semifreddo czyli pół-zamrożony jest rodzajem deseru
lodowego. Jest to popularny deser we Włoszech, a mój przepis pochodzi z książki Giady de Laurentis "Giada's Family Dinners" z niewielkimi modyfikacjami.Jak dla mnie, jest to bardziej wykwintna wersja
lodów... konsystencja deseru jest kremowa i puszysta, przez co nadaje się on od razu do spożycia.
Ciasteczka amaretti i
espresso to doskonałe połączenie, i od razu wiemy, że to musi być włoski deser :)Składniki (ok.6 porcji):1 opakowanie
ciastek amaretti (200g)2 łyżki
wina Marsala3 łyżki
masła3/4 szklanki
cukru kryształ8
żółtek1/3 szklanki
espresso1 szklanka
śmietanki kremówkiszczypta
solifolia plastikowa
olejWykonanie:
Masło roztopić w rondelku i razem z
ciastkami przełożyć do blendera i razem z
winem Marsala zmiksować do połączenia się składników. Małą keksówkę (23x13 cm) posmarować
olejem i wyłożyć folią plastikową znacznie większą niż blaszka (później przykryjemy wierzch masy folią). Na spód blaszki wyłożyć masę
ciastkową i rozłożyć równomiernie - schłodzić w lodówce.Zaparzyć
espresso i schłodzić. Do miski wsypać 1/2 szklanki
cukru, przełożyć
żółtka, schłodzone
espresso i zmiksować składniki. Następnie musimy masę miksować na rondelku z gotującą się
wodą tak, aby dno nie dotykało
wody - masę należy ubijać aż stanie się gęsta i kremowa (ok.5-10 minut). Masę odstawić do miski z
lodem i schłodzić. W tym czasie musimy ubić kremówkę z pozostałym
cukrem (1/4 szklanki) i do już schłodzonej masy dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Musimy pamiętać w tym przepisie, aby składniki były zbliżonej temperatury, bo w przeciwnym razie nasz deser może się nie udać. Całą masę wyłożyć na spód z
ciastek, przykryć wystającymi brzegami folii i wsadzić do zamrażarki na min. 8h aż do stężenia.