ßßß
Wyśmienity i szybki (nie licząc czasu chłodzenia) krem czekoladowy, który jest banalny w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera.Jamie w swoim programie nazywał go musem, ale ponieważ deser nie ma raczej konsystencji musu, został nazwany kremem.Składniki na 4-6 porcji:250 ml śmietany kremówki200 g gorzkiej czekolady (użyłam deserowej)2 żółtkałyżka solonego masła lub łyżka masła + szczypta soli (dodatek soli podbija smak czekolady)Śmietanę podgrzać w garnku, nie doprowadzając do zagotowania. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Mieszać, aż czekolada dobrze się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a na koniec masło i wszystko razem połączyć do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy.Przełożyć mus do małych kubeczków, np. filiżanek do espresso i schłodzić w lodówce przez minimum 45 minut.Można serwować z ciasteczkiem amaretti.Życzę smacznego!

