Wykonanie

Wyśmienity i szybki (nie licząc czasu chłodzenia)
krem czekoladowy, który jest banalny w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera.Jamie w swoim programie nazywał go musem, ale ponieważ deser nie ma raczej konsystencji musu, został nazwany kremem.Składniki na 4-6 porcji:250 ml
śmietany kremówki200 g
gorzkiej czekolady (użyłam deserowej)2
żółtkałyżka solonego
masła lub łyżka
masła + szczypta
soli (dodatek
soli podbija smak
czekolady)
Śmietanę podgrzać w garnku, nie doprowadzając do zagotowania. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kostki
czekoladę. Mieszać, aż
czekolada dobrze się rozpuści. Następnie dodać
żółtka i dokładnie wymieszać, a na koniec
masło i wszystko razem połączyć do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy.Przełożyć mus do małych kubeczków, np. filiżanek do
espresso i schłodzić w lodówce przez minimum 45 minut.Można serwować z
ciasteczkiem amaretti.Życzę smacznego!


