ßßß Cookit - przepis na Dżem jeżynowy z migdałami

Dżem jeżynowy z migdałami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jeżyny 1 kilogramów
cukier 1 kilogramów
sok z cytryny 1 sztuk
migdały 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Oczyszczone, osuszone jeżyny lekko zgnieść z połową cukru i odstawić, aż puszczą sok (ok. 12 godzin). Całość doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na małym ogniu 5 minut. Wsypać resztę cukru, mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do czasu, aż dżem zgęstnieje. Przed końcem gotowania dodać sok z cytryny i siekane migdały. Gorący dżem przełożyć do wypatrzonych słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10889/Dzem-jezynowy-z-migdalami