Wykonanie
Pasta z makreli, to jedna z kanapkowych propozycji, która jest dla mnie podróżą do przeszłości. Pamiętam takie smarowidło z mojego przedszkola. Wiadomo jednak, że dzieci jakoś nie przepadają za
rybami, a już
wędzona makrela to dla nich okropna zgroza. Ja kiedyś lubiłam,
potem się zniechęciłam, ale niedawno na nowo odkryłam, że może być smaczna.SKŁADNIKI
wędzona makrela3-4
ogórki konserwowe3
jajałyżeczka
musztardyłyzka
majonezu (lub dwie)
pieprzsólMakrelę obieramy ze skóry. Pozbywamy się ości, kręgosłupa, ogona i innych zbędnych elementów. Rozdrabniamy
rybę krojąc każdy filet w poprzek (w ten sposób znajdziemy też poukrywane ości). Wsypujemy do miski.
Ogórki szatkujemy w kosteczkę i dodajemy do
ryby.
Jaja gotujemy na twardo i po ostudzeniu i obraniu ze skorup, kroimy w kostkę i dodajemy do
makreli i
ogórków.Dodajemy
musztardę,
majonez i
przyprawy. Dokładnie mieszamy widelcem, starając się przy okazji rodrobnić wszystkie składniki.Najlepiej smakuje z
białym pieczywem.