Wykonanie
Jeśli chodzi o dobre jedzenie i świetne przepisy, to na moją koleżankę z pracy, Martynę, można zawsze liczyć. Czy to obiad, ciasto czy
przetwory, wszystko, co wyjdzie
spod rączki wspomnianej pani, jest zawsze pyszne. Tak samo jest z tymi faszerowanymi
jajkami. Najpierw posmakowały Martynie,
potem mnie, mojemu teściowi, a później już całej rodzinie. Gościły na naszym wielkanocnym
stole i na niejednej kolacji. Znikają tak samo szybko, jak szybko się je przygotowuje.SKŁADNIKI6 jaj30 dag
pieczarekcebulakilka plastrów
szynki gotowanej, wędzonej lub
suchej kiełbasymajonezsólpieprzpieprz cayenneWYKONANIEGotujemy
jaja.
Cebulkę,
pieczarki i
wędlinę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je razem na patelni. Po podsmażeniu, składniki przerzucamy do miski, żeby trochę ostygły.Ugotowane
jajka obieramy, kroimy na połówki,
żółtka dodajemy do
pieczarek i
wędliny. Dodajemy do nich 2-3 łyżki
majonezu i
przyprawy (na smak). Wszystko dokładnie mieszamy.Przygotowanym farszem nadziewamy
białka jajek.Podajemy po schłodzeniu. Można posypać drobno posiekanym
szczypiorkiem.