Wykonanie
Czekośliwka - na samą myśl, aż cieknie ślinka :) Każdy z nas zna smak
śliwek w
czekoladzie. Tak właśnie smakują te powidła. Warto
mieć parę słoiczków tego cuda w domu :)

Składniki:2kg wypestkowanych
śliwek węgierekpół tabliczki
gorzkiej czekolady(można więcej)
cukier puder( jeśli
śliwki są kwaśne, Ja nie dodawałam)Wykonanie:
Śliwki umieść w sporym, najlepiej jak najszerszym garnku, z grubym dnem. Jeśli
owoce są bardzo słodkie, to nie dodawaj
cukru.Podgrzewaj, aż
śliwki zaczną puszczać sok, zmniejsz temperaturę i smaż bez przykrywki przez 2 godziny często mieszając, bo mogą się przypalić.Odstaw do ostygnięcia i kontynuuj smażenie na drugi dzień – też około 2 godziny.Kiedy zacznie gęstnieć, dodaj połamaną na kawałki
czekoladę. Dokładnie rozmieszaj.Gdy powidła będą gotowe, nakładaj do słoików i pasteryzuj przez ok 20 minut od zagotowania. Wyciągnij, odstaw do góry dnem.Pokrywka musi być wklęsła. Gotowe.

Smacznego!!!