Wykonanie
A że
jeżyn coraz więcej, taki o to przepis znalazłam na "Moje Wypieki" pyszna, u mnie żytnio-razowa
tarta. Naprawdę wam polecam, a ciepła smakuje najlepiej. Także, zakładamy długie rękawy i lecimy zbierać
jeżyny , bo WARTO!

Składniki:Ciasto:225
mąki żytniej razowej150g
masła50g
cukru pudruszczypta
soliWypełnienie:550g
jeżyn2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
skrobi ziemniaczanej3 łyżki
cukru
Wykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy i formujemy kulę. Zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, formę do tarty 24cm smarujemy
masłem, posypujemy
bułką tartą.

2/3 ciasta wykładamy na spód i boki formy,nakłuwamy widelcem.Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia,wysypać
ryż i piec w 190C przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć papier i piec jeszcze przez 7 minut. Wystudzić.

Wypełnienie: Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce i wyłożyć na wystudzony spód.Z reszty schłodzonego ciasta 1/3, powycinać dowolne kształty, u mnie są to kółeczka.Możecie również powycinać paski i zrobić na tarcie kratkę.

Tak przygotowane ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika nagrzanego do 190C i pieczemy przez 20 minut.

Wyciągnąć, wystudzić i posypać
cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe smakuje wybornie. Gotowe.

Smacznego!!!