ßßß
Składniki:1kg 3-krotnie zmielonego twarogu1 budyń waniliowy lub śmietankowy3 łyżeczki mąki pszennej50 g kaszy manny200g cukru200g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaPrzygotowanie:Twaróg, budyń, kaszę, mąkę i proszek do pieczenia wrzucamy kolejno do dużej miski. Masło wkładamy do miseczki i odkładamy w ciepłe miejsce, aby maksymalnie zmiękło. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z twarogiem. Białka oraz cukier ubijamy mikserem na sztywna pianę. Za pomocą miksera mieszamy także pozostałe składniki wraz z masłem.Na koniec do serowej masy dodajemy białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Piecyk nagrzewamy do 170 stopni C. Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto do formy, a następnie blachę wkładamy do rozgrzanego uprzednio piecyka. Zwyczajowo w przypadku niezbyt wysokich blach ciasto trzymamy w piecyku ok. 60-70 min. Tym razem użyłam dość wysokiej formy, więc czas pieczenia sernika wzrósł u mnie o kolejne 10 minut.Gdy sernik jest już upieczony (sprawdzamy za pomocą długiej wykałaczki), wyłączamy piecyk i zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 10 min.w cieple zanim otworzymy drzwiczki. Gdy sernik ostygnie możemy przenieść go na paterę i ozdobić cukrem pudrem lub ciekłą czekoladą.Smacznego!


Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)