Wykonanie
Andruty z masą
kakaową, które prezentuję są zrobione według przepisu mojej Babci. Dla mnie to smak słodkiego dzieciństwa. Pamiętam, że zanim Babcia zdążyła przełożyć
wafle, już wygrzebałam paluszkami z miski trochę pysznej masy. Zawsze z sentymentem wracam zarówno do tego przepisu, jak i deseru.

Składniki:opakowanie
wafli (mogą być okrągłe lub prostokątne)3
jajka1 ½ szklanki
cukru1 kostka
masła3 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Jajka i
cukier łączymy ze sobą w misce umieszczonej nad kąpielą
wodną. Podgrzewamy całość ok. 5 min. (nie gotujemy!), ale tak by
jajka się nie ścięły. Musimy uważać z płomieniem i podgrzewać z wyczuciem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy
masło i
kakao, podgrzewamy i mieszamy ok. 10 minut. Masa powinna się lekko spienić.Po upływie 10 minut zdejmujemy masę z ognia. Chwilkę czekamy aż ostygnie. Następnie na blacie rozkładamy
andruty i smarujemy je ciepłą masą. Gdy przełożymy wszystkie
wafle, odkładamy nasz blok
andrutowy w chłodne miejsce, aby masa stężała i dobrze związała całość. Pozostaje krojenie deseru a
potem degustacja pysznych
wafelków.Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)