Wykonanie
Każdy z nas powinien przygotować własne batoniki, po co przepłacać w sklepach , gdy przygotowanie ich samemu trwa bardzo krótko! Na każdą okazję i na każdą kieszeń :)
składniki potrzebne na blachę batoników:- fitella
musli orzechowe ( powybierałam
rodzynki, ponieważ nie lubię);- szklanka wiórek
kokosu;- miseczka
musli crunchy;-
płatki owsiane;- 500 ml
mleka skondensowanego;
-
czekolada do topienia;- 25 ml
mleka.sposób przygotowania :
Suche składniki prócz owsianki dodajemy do siebie, wlewamy
mleko ciągle mieszając. Dopiero teraz dosypujemy
płatków owsianych by zagęścić mieszankę. Blachę wykładamy pergaminem - nastawiamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem. Gotową mieszankę wykładamy na przygotowaną wcześniej blachę, staramy się wygładzić masę. Wkładamy do piekarnika na godzinę, następnie na 120 stopni kolejne 20 minut. Najlepiej kroić batoniki, gdy blacha jest jeszcze ciepła, następnie odkładamy je do ostygnięcia. Naszą
czekoladę topimy z
mlekiem, by powstała gładka masa. Każdy z batoników maczamy w
czekoladzie, następnie odkładamy do ostygnięcia. Kilka godzin po upieczeniu batoniki są jeszcze twardawe, jednak po kilkunastu godzinach można je wcinać, bo są miękkie.
bon apettit!