Wykonanie

Już noc, już grzewa śpią ptaki śpią... Ale wpis trzeba zrobić, bo umknie.Otóż w piątek miałam wielką ochotę na coś z
ciasta francuskiego połączonego ze
szpinakiem. Na obiad się nie dało - więc szybko szybko -w ramach poprawiania sobie nastroju - były łódeczki
szpinakowe na kolację. Dzieci szczęśliwie też były tym zachwycone ;-)A łódeczki mogły być na kolację tylko dlatego, że są szybkie i proste w przygotowaniu. Jakbym miała nad nimi spędzić więcej niż kwadrans (razem ze sprzątaniem porobocie), to bym ich nie zrobiła.Przyznaję się, że pomysł na zawijanie gdzieś podpatrzyłam .. niestety nie wiem gdzie. Jak znajdę, to jeszcze poprawię wpis...Czego potrzebujemy?Składniki :rolka
ciasta francuskiegomrożony lub
świeży szpinak (ok 1/2 do 3/4 paczki)
ser żółtyprzyprawy (
sól, gałka,
czosnek... z czym kto
szpinak lubi.. )Wykonanie :Po pierwsze przygotowujemy
szpinak. U mnie tym razem bardzo prosta wersja:
szpinak rozmroziłam, dodałam do niego 3 cząstki wyciśniętego
czosnku, troszke
soli, gałki i startego
żółtego sera. Tyle.
Szpinak ma być smaczny zanim go nałożymy na
ciasteczka!Ciasto rozwijamy - polecam od razu na blasze (jeśli jest przekładane papierem na którym można piec. To moje tak ma). Następnie kroimy +/- na kwadraty o
boku ok 4 cm (mi wychodzi ok 4x8 kwadratów z rolki)

Następnie na każdym kwadracie robimy nacięcia - jak na obrazku (czyli robimy prawie
ramkę o grubości ok 0,5 cm - przy czym na 2 przeciwległych rogach pozostawiamy fragment nierozcięty). Następnie przewijamy przeciwległe (nacięte) rogi jeden pod drugim (zamieniamy je miejscami).Teraz pozostaje tylko nałożyć nadzienie na
ciasteczka. A następnie posypać
startym serem żółtym.Uwaga - w wersji dla bardziej leniwych / mających mniej czasu - zdradzę Wam sekret - można nic a nic z tym
ciastem francuskim nie robić a i tak będzie ładnie wyglądało. (na zdjęciu poniżej widać, że nakładałam też po prostu na kwadraty - też wyszło ładnie - choć nie tak ślicznie jak te zawijane.

Tak przygotowane
ciasteczka wkładamy do piekarnika do 220st C. na ok 12 minut. (Aż ciasto się zarumieni).Smacznego!Inne wersje:Jak wiadomo
ciasto francuskie zniesie wszystko - polecam więc
ciasteczka - łódeczki w wersji na słodko - z
musem jabłkowym (przepis na
mus jabłkowy). A jak kto nie ma
jabłek - to zawsze można dodać
dżem (o, nawet i przepis na
dżem truskawkowy się znajdzie ;))

Wydrukuj przepis