Wykonanie

W piątek i sobotę siedziałam w kuchni - gotowałam.. gotowałam i gotowałam :) Wszystko przez to, że w sobotę miałam małą imprezę rodzinną. Moi stali goście dobrze wiedzą, że na moim 'serwisie' zawszę będą czymś zaskoczeni. Staram się wymyślać nowe rzeczy i połączenia smaków w prostych daniach. Dzisiaj i w następnych postach będzie kilka przepisów z mojego sobotniego 'serwisu', który został ukończony z sukcesem :).Oczywiście przy takich okazjach cały czas pamiętam o zdrowym odżywianiu, ale czasem ciężko przekonywać do tego kilkanaście osób, trzeba więc uszanować smaki gości i podać takie dania, które chętnie zjedzą. Na
stole znalazły się potrawy zdrowe, w ulepszonej wersji lub tradycyjne - np. na
mące pszennej.Pierwszy przepis na szybką i bardzo prostą przystawkę z użyciem
ciasta francuskiego. Można ją przygotować dużo wcześniej, a
potem podawać na zimno lub po lekkim podgrzaniu.SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego3 plastry
szynki konserwowej2
figisólpieprzczarnuszkaPRZEPISCiasto rozwijamy na blacie. Wzdłuż jego dłuższego
boku układamy plastry
szynki, w odległości ok 5 cm od
boku (który będziemy
potem zawijać).Następnie
figi kroimy w cienkie plastry i układamy za
szynką.Wszystko delikatni solimy i
pieprzymy.Zawijamy od brzegu z 5 cm marginesem. Następnie kroimy ciasto w ok 1 , 5 cm plastry.Pokrojone ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 15 minut.