Wykonanie
Ciecierzyca.. kupiłam, ugotowałam i pokochałam. Jest prosta w obróbce, ale czasochłonna. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie, tak do podjadania :)Dzisiejsza
sałatka, którą gdzieś kiedyś znalazłam, okazała się bardzo sycąca, wspaniała na lekki obiad w czasie pracy.
Ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem
białka, wspomaga odchudzania, zapobiega zaparciom, obniża
ciśnie krwi i poziom cholesterolu. Po prostu trzeba spróbować :)SKŁADNIKI1/2
czerwonej papryki1/2
zielonej papryki1 szklanka
ciecierzycy2 łyżki posikanej
pietruszkibiały pieprz1 łyżka
oliwy z oliwekPRZEPIS
Ciecierzycę zalewamy
wodą i moczymy przez 12 h (najlepiej zostawić na noc), po tym czasie
ciecierzycę wraz z
wodą, w której się moczyła, przelewamy do garnka i gotujemy 45 minut.
Papryki kroimy w kostkę.Do ostudzonej
ciecierzycy dodajemy
papryki,
oliwę,
biały pieprz i
pietruszkę - wszystko razem mieszamy.Można skrócić czas przygotowania kupując
ciecierzycę w puszcze - wówczas wystarczy odcedzić zawartość puszki i przepłukać
wodą.