Wykonanie
Wczoraj wybierałam się do koleżanki, miałam w planach upiec ciasto, ale niestety nie zdążyłam. Nie chciałam pojawić się z pustymi rękami, więc postanowiłam, że muszę szybko coś wymyślić z tego co znajdę w domu :) Postanowiłam wykorzystać
gruszki.. reszta sama się wymyśliła :)


SKŁADNIKI3
gruszki5 łyżek
cukru80 ml
mleczka kokosowego2 łyżeczki
cynamonususzona żurawinawiórki kokosowePRZEPISNa piecu stawiamy średni garnek. Nagrzewamy go na dużym ogniu, wsypujemy
cukier i czekamy, aż się rozpuści (nie mieszamy łyżką, bo się oblepi karmelem) co jakiś czas ruszamy garnkiem, zmniejszamy odrobinę ogień.
Gruszki kroimy na ćwiartki (jeśli są duże to na mniejsze kawałki), usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do rozpuszczonego
cukru, czyli karmelu. Nie mieszamy! Ruszamy garnkiem, tak aby
gruszki pokryły się karmelem.Wlewamy
mleko kokosowe, zwiększamy ogień i redukujemy płyn, tak aby powstał gęsty sos (potrwa to kilka minut).Gotowe
gruszki możemy podać z
lodami śmietankowymi lub jako deser sam w sobie. Na koniec posypujemy wszystko
cynamonem,
żurawiną i wiórkami kokosowymi.Deser cudownie smakuje podawany na ciepło.