Wykonanie
Kasza jaglana przyrządzona na różne sposoby jest obok owsianki moim ulubionym śniadaniem. Taka wersja szarlotkowa pasuje mi szczególnie zimą.Składniki:ok. 50 g
kaszy jaglanejwoda1 średnie
jabłkocynamonszczypta
kakaoewentualnie coś do słodzenia
Kaszę jaglaną wypłukać i zalać
wodą w objętości 2,5
razy większej niż objętość
kaszy (np. szklanka
kaszy - 2,5 szklanki
wody). Gotować, aż
kasza wchłonie cały płyn, powinno to zająć 15-20 minut. W czasie gotowania nie mieszać. W oddzielnym garnuszku poddusić w minimalnej ilości
wody obrane i drobno pokrojone
jabłko, do miękkości. Do ugotowanej
kaszy dodać
jabłko, doprawić
cynamonem i wymieszać. Ja
kaszy z
owocami już nie dosładzam, wystarczy mi
słodycz z
owoców. Na koniec posypać szczyptą
kakao.Koszt : niecała złotówka, czyli tym razem mam śniadanie za 1 zł :)