Wykonanie
Proste, ładne dekoracje wielkanocne, które mogą stać się fajną ozdobą koszyczka lub świątecznego stołu. Znalazłam kiedyś takie gniazdka na jakimś blogu kulinarnym, ale zrobione z
makaronu chow mein. Nie znalazłam go w sklepie spożywczym, nie chciało mi się już za nim jeździć i zastąpiłam go
migdałami. Myślałam również o
preparowanym ryżu, pewnie nadałby się równie dobrze. Ale jednak
migdały są smaczniejsze:)
Składniki:100 g całych
migdałów100 g
czekolady mlecznej50 g
krówek lub innych
cukierków toffi2 łyżki
mlekakolorowe
cukierki (u mnie m&m's z orzeszkami)
Migdały, jeśli są w skórkach, zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na jakieś 8-10 minut. Po tym czasie zabieramy się za żmudny i bardzo przeze mnie nielubiany proces obierania
migdałów. Obrane
migdałki dzielimy na połówki i kroimy w paseczki.
Czekoladę łamiemy na kostki, a najlepiej na jeszcze mniejsze części. Dodajemy do niej łyżkę
mleka i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Do gorącej
czekolady wrzucamy paseczki
migdałów i mieszamy. Na desce albo blaszce rozkładamy woskowany papier do pieczenia (ewentualnie smarujemy blaszkę
oliwą z oliwek). Nakładamy po łyżce
migdałów z
czekoladą i formujemy małe gniazdka. Z tej porcji wyjdzie 6-8 gniazdek. Teraz kroimy
krówki na mniejsze kawałki, również dodajemy do nich łyżkę
mleka i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Na każde gniazdko kładziemy łyżeczkę rozpuszczonego
toffi i układamy trzy kolorowe
cukierki. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie powinny dobrze odchodzić od papieru lub blaszki.Smacznego! Wesołych Świąt:)