ßßß Cookit - przepis na Mrożony shake truskawkowy

Mrożony shake truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Czy was również męczy ten wszechobecny szatański upał? U mnie w mieszkaniu jest nawet gorąco, jak już zapadnie zmrok a za oknem wieje przyjemny, chłodny, wieczorny wiatr. Masakra. Ale z dwojga złego chyba wole jak jest gorąco niż jak pada i jest zimno. Zróbcie sobie więc takiego szejka, zimnego i gęstego, jeśli nie macie wcześniej mrożonego mleka sojowego to trzeba na niego trochę poczekać, ale zapewniam was, warto sobie zrobić tą przyjemność.
Na dużą szklankę:
Pół szklanki mleka sojowego
1 i 1/2 szklanki truskawek
40g tofu
5-6 kropel ekstraktu ze stewii ( albo 2-3 łyżeczki cukru)
Łyżeczka soku z cytryny
Szczypta soli
Zmiksuj wszystko na gładko i wstaw na co najmniej 3 godziny do zamrażarki. Wyjmij zmrożone i zmiksuj jeszcze raz. Jeśli shake jest dla ciebie zbyt gęsty, dolej łyżkę mleka sojowego. Jeśli masz już mrożone mleko sojowe, to po prostu zmiksuj.
Pij przez słomkę i ciesz się przyjemnym chłodkiem :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/06/mrozony-shake-truskawkowy.html