ßßß
Składniki:200 ml śmietanki 300250 ml mleka3 łyżeczki agar-agarlaska wanilii3 łyżki cukru30 dkg truskawekPrzygotowanie:Agar - agar namaczam w dwu łyżkach wody.Mleko i śmietankę wlewam do garnka, dodaję 2 łyżki cukru i wanilię - podgrzewam na wolnym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję agar energicznie mieszając aż do rozpuszczenia.Masę przelewam do czterech foremek i odstawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki.Truskawki myję i szypułkuję. Połowę owoców miksuję z łyżka cukru, a następnie mus przecieram przez sitko. Powstały sos schładzam w lodówce.Zastygniętą panacottę wykładam na talerzyki (foremkę na chwile należy zanurzyć w gorącej wodzie) polewam schłodzonym sosem i dekoruję pozostałymi truskawkami.