Wykonanie

Sezon na świeże
owoce w pełni! Mam nadzieję, ze też korzystacie z tych wszystkich wspaniałości, które mamy teraz do dyspozycji.
Porzeczki, najlepiej zbierane samemu z krzaczka w parny, leni dzień świetnie sprawdzają się nie tylko w kompotach - wypieki z ich wykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość
owoców ekstremalną słodkością
krówek :)Ciasto:3/4 kostki
masła3/4 szklanki
cukruszklanka
mąki3
jajkałyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki ziaren
wanilii250 g
porzeczekPolewa:200 ml
śmietanki 36%12
krówekMasło rozpuszczamy na wolnym ogniu z
cukrem aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą
mąkę,
żółtka,
wanilię i
proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, oczyszczone
porzeczki oprószamy
mąką i całość łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 40 minut w 170 stopniach.
Śmietankę i
krówki pokrojone na mniejsze kawałki podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Delikatnie doprowadzamy do połączenia się polewy, studzimy. Walczymy ze sobą, żeby nie zjeść wszystkiego, a po przegranej walce idziemy do sklepu uzupełnić kuchenne zapasy. Zaczynamy od początku - podgrzać, wymieszać, przestudzić. Następnie obłędnie pyszną masę przekładamy na wierzch ciasta i całość wrzucamy do lodówki do schłodzenia.



Wybiera się ktoś z Was na Męskie Granie w tym roku? Ja już się nie
mogę doczekać! Kiedy słucham tej piosenki to zawsze mam taką myśl, że mamy niesamowicie utalentowanych muzycznie ludzi w
kraju :) Oby więcej z nich robiło kariery.