Wykonanie
Croissanty kojarzą mi się z najpiękniejszym miejscem na Ziemi, jakim jest Paryż! Jestem totalnie zakochana w tym
mieście i mogłabym tam ciągle jeździć! Kocham klimat tego miasta, kawiarenki, uliczki i oczywiście Wieżę Eiffela ;)
Croissanty
Składniki:5 g świeżych
drożdży90 ml
mleka o temp. 20ºC140 g
masła w temp pokojowejniepełna łyżeczka
soli2 łyżki
cukru210 g
mąki1
żółtkoPrzygotowanie:W garnku roztopić 15 g
masła.
Drożdże pokruszyć do miski, wlać
mleko i dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól,
cukier, roztopione
masło i roztopione
drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli jest kruche bądź twarde, dolać odrobinę więcej
mleka. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut (ja wcześniej nagrzałam piekarnik do 50 stopni i włożyłam miskę do wyłączonego nagrzanego piekarnika). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i uderzamy je pięścią, aby opadło. Miskę z
ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, wyjąć i ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Połowę
masła nałożyć na środek prostokąta i złożyć 3
razy, rozwałkować i ponownie złożyć 3
razy, ale bez
masła. Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę. Powtórzyć od początku czynności z rozwałkowywaniem i składaniem, zużywając pozostałą połowę
masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez
masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy trójkąty, zwijamy rogaliki. Wykładamy rogaliki na blasze.
Żółtko rozbijamy i smarujemy nim rogaliki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny w celu wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz smarujemy
żółtkiem rogaliki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy rogaliki przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.POWODZENIA I SMACZNEGO









Moja propozycja podania:

Petite Princesse