Wykonanie
Panna cotta (wł. gotowana
śmietanka), rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia-Romania, Piemont lub Toskania).
Śmietanę podgrzewa się razem z
żelatyną oraz różnymi dodatkami (
wanilia,
mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera, najczęściej
owocami oraz sosem
owocowym.
Otóż to!Do wykonania tego przepysznego deseru użyłam:600ml
jogurtu o smaku owoców leśnych1 i 3/4 szklanki
śmietanki 30%1 łyżka
cukru3 łyżeczki
żelatyny2 łyżek
wody2 łyżek
soku z cytryny400gram mieszanki kompotowejRobimy to tak:
Żelatynę zalewamy
wodą i
sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż napęcznieje.W tym czasie
jogurt należy połączyć z 3/4 szklanką
śmietanki.Szklankę
śmietanki wlewamy do garnka, dodajemy
cukier i podgrzewamy do jego rozpuszczenia.
Śmietanka ma być gorąca, ale nie doprowadzamy jej do gotowania. Następnie dodajemy
żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia całkowitego.Ciepłą masę łączymy z
jogurtem, wlewamy do miseczek i wstawiamy na co najmniej 8 godzin do lodówki.Po upływie danego czasu, w garnku rozpuszczamy mieszankę kompotową (możemy ją dosłodzić).Miseczki z panna cottą zanurzamy w ciepłej wodzie (nie możemy pozwolić, aby
woda połączyła się z masą), nożem oddzielamy krawędzie deseru od miseczek i kładziemy do góry dnem na talerz. Ozdabiamy
owocami.Gotowe!Mój efekt finalny nazwaliśmy Szczęśliwą Panna Cottą! Była przepyszna!