ßßß Cookit - przepis na "Francuskie" faworki ;-)

"Francuskie" faworki ;-)

nazwa

Wykonanie

Francuskie ciasto jest rewelacyjne, zarówno pasuje w wersji na słodko jak i na wytrawnie, z farszem lub bez. Jako danie główne, czy jako dodatek, zawsze smakuje wybornie:-)
Kilka dni temu postanowiła, zrobić małą wariację na temat faworków, czy chrustów, pod różną nazwą można spotkać ten smakołyk:-), właśnie z udziałem ciasta francuskiego:-)
Oto co mi z tego wyszło:-)
Zaś klasyczne faworki, chrusty są tutaj.
Zapraszam na pseudo faworki z ciasta francuskiego:-)
Póki co jeszcze nie odważyłam się sama zrobić ciasta francuskiego, więc korzystam z gotowego.
Faworki / chrusty w nieco odmienionej wersji:-)
Składniki:
- ciasto francuskie (u mnie gotowe)
- cukier (zwykły lub puder)
- 1 jajo rozmącone
Przygotowanie:
1. Nastawiam piekarnik na 200 st. (zgodnie z sugestią
producenta na opakowaniu od ciasta).
2. Na rozwinięte ciasto francuskie rozsypuję równomiernie
cukier.
3. Wałkiem lekko wgniatam cukier w ciasto.
4. Wycinam z ciasta paski szerokości +/- 3 cm, długości
+/- 10 cm (tu akurat robię to na tzw. oko:-).
5. Każdy taki pasek przecinam tak, aby na końcach
każdego z nich zostawał kawałek nierozciętego ciasta,
czyli wszystko robię jak w znanych nam dobrze
faworkach:-)
6. Każdy taki pasek przewijam jednym końcem przez środek
i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia:-)
7. Jak już mam całą blachę wypełnioną ciastem, smaruję je
rozmąconym jajkiem, wkładam do nagrzanego piekarka
i pieką około 10-15, do zrumienienia.
I gotowe:-) Ciasteczka są bardzo kruche, jak na ciasto francuskie przystało, ale i przecież chrusty są bardzo kruche. U nas już nie pudrowałam, ale wcale nie jest powiedziane, że nie można pudrować:-)
Smacznego.
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/02/francuskie-faworki.html