Wykonanie
Francuskie ciasto jest rewelacyjne, zarówno pasuje w wersji na słodko jak i na wytrawnie, z farszem lub bez. Jako danie główne, czy jako dodatek, zawsze smakuje wybornie:-)Kilka dni temu postanowiła, zrobić małą wariację na temat
faworków, czy chrustów, pod różną nazwą można spotkać ten smakołyk:-), właśnie z udziałem
ciasta francuskiego:-)Oto co mi z tego wyszło:-)Zaś klasyczne
faworki, chrusty są tutaj.

Zapraszam na pseudo
faworki z
ciasta francuskiego:-)
Póki co jeszcze nie odważyłam się sama zrobić
ciasta francuskiego, więc korzystam z gotowego.
Faworki / chrusty w nieco odmienionej wersji:-)Składniki:-
ciasto francuskie (u mnie gotowe)-
cukier (zwykły lub puder)- 1
jajo rozmąconePrzygotowanie:

1. Nastawiam piekarnik na 200 st. (zgodnie z sugestiąproducenta na opakowaniu od ciasta).2. Na rozwinięte
ciasto francuskie rozsypuję równomiernie
cukier.3. Wałkiem lekko wgniatam
cukier w ciasto.4. Wycinam z ciasta paski szerokości +/- 3 cm, długości+/- 10 cm (tu akurat robię to na tzw. oko:-).5. Każdy taki pasek przecinam tak, aby na końcachkażdego z nich zostawał kawałek nierozciętego ciasta,czyli wszystko robię jak w znanych nam dobrzefaworkach:-)6. Każdy taki pasek przewijam jednym końcem przez środeki odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia:-)7. Jak już mam całą blachę wypełnioną
ciastem, smaruję jerozmąconym
jajkiem, wkładam do nagrzanego piekarkai pieką około 10-15, do zrumienienia.I gotowe:-)
Ciasteczka są bardzo kruche, jak na
ciasto francuskie przystało, ale i przecież chrusty są bardzo kruche. U nas już nie pudrowałam, ale wcale nie jest powiedziane, że nie można pudrować:-)Smacznego.