Wykonanie
Grillowana
gruszka w sosie
borówkowym dodatkowo podana z
lodami, jak myślicie do kogo w dużej mierze skierowany jest ten pyszny deser z grilla ?Składniki :5
gruszek (twardsze typu "Konferencja")opakowanie
borówki amerykańskiej ( 125g )
miódłyżeczka
cynamonułyżeczka
mąki ziemniaczanejlody (opcjonalnie)Przygotowanie :Opłukane bokówki wrzucam do rondla z dwoma łyżkami
miodu, zagotowuję je dodając
cynamon i gotuję jeszcze przez 3-4 minuty po czym dodaję łyżkę
mąki zmieszanej z połową szklani
wodą i mieszam zagotowując na małym ogniu.
Gruszki opłukuję, dzielę na cztery części, wycinam gniazda i griluję z wszystkich 3 stron. Zaczynam od strony ze skórką (10-15 minut) po czym oba boki na rumiano. Na sam koniec znowu na stronie ze skórką smarując pędzelkiem górę każdego kawałka
gruszki miodem.Sos, a właściwie taki półpłynny
kisiel borówkowy przyniosłem w międzyczasie z domu i podgrzewałem go w
rogu na grillu.Ps.: Smakuje nie tylko dzieciom ... dziadkom też ;)