ßßß Cookit - przepis na JABŁUSZKA POD ORKISZOWĄ KRUSZONKĄ

JABŁUSZKA POD ORKISZOWĄ KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Deser ten wymyśliłam, ponieważ miałam bardzooo wielką ochotę na coś słodkiego a zarazem lekkiego no i oczywiście z jabłkiem. A że kruszonkę każdy z nas uwielbia i zawsze podskubuje z ciast, to powstał deser z jabłkiem i kruszonką mleczno – orkiszową. I muszę się przyznać, że wszystko zjadłam sama, nie podzieliłam się z nikim. Hmm, jakie to było pyszne :).
SKŁADNIKI
Na mleczną kruszonkę:
5 łyżek mleka w proszku;
3 łyżki mąki orkiszowej;
1 łyżka mąki razowej żytniej;
13 dag masła;
1 łyżka stewii w proszku;
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
5 jabłek;
cynamon.
WYKONANIE
Z podanych składników robimy kruszonkę. Jabłka obieramy i ścieramy na jarzynowej tarce. Na dno naczynia ceramicznego układamy jabłka lekko dociskając je. Na jabłuszka układamy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut. Gotowe, można zajadać. Prawda, że szybko i smacznie :).
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/11/jabuszka-pod-orkiszowa-kruszonka.html