ßßß
SKŁADNIKI2 jajka;1,5 szklanki maślanki;3 szklanki mąki pszennej;1,5 szklanki cukru;0,5 szklanki oleju rzepakowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1,5 łyżki cukru wanilinowego;około 40 dag dowolnych owoców (u mnie czerwona porzeczka, brzoskwinia i czereśnie).Kruszonka :10 dag zimnego masła;0,5 szklanki cukru;1,5 szklanki mąki.WYKONANIEJajka ubijamy z cukrami na puszysta masę. Dolewamy stopniowo maślankę, olej rzepakowy i cały czas miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i porcjami dodajemy do mokrych składników. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Na wierzchu układamy owoce. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy owoce. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.