Wykonanie
Ponieważ uwielbiam serniki, postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w necie. Niestety było to dawno i autora już nie pamiętam. Wyszedł wspaniały i na pewno zagości u mnie na dobre.

SKŁADNIKIciasto:40 dag
mąki;6 łyżek
cukru;
cukier wanilinowy;20 dag
masła lub
margaryny;1 łyżka
kakao;2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%;masa serowa:1 kg
sera (u mnie z wiaderka „Mój ulubiony”);1,5 szkl.
cukru;4 łyżki stopionego
masła;5 jaj;1
budyń śmietankowy;WYKONANIECiasto zagniatamy, dzielimy na 2 części, chowamy do zamrażalnika. Ucieramy
żółtka z
cukrem, dodajemy
zmielony ser, tłuszcz,
budyń. Dokładnie mieszamy. Ubijamy
białka i delikatnie łączymy z masą
serową. Połowę ciasta wykładamy na blachę, wylewamy
ser. Na wierzchu trzemy drugą cześć ciasta. Pieczemy ok.70 min.