ßßß Cookit - przepis na English muffins

English muffins

nazwa

Wykonanie

Leniwy poranek. Zapach drożdży. Małe bułeczki.
Zjesz je na słodko czy na wytrwanie?
Już od dawna planowałam je zrobić. Razem z Sylwią po raz kolejny gotujemy razem. Nasze wcześniejsze poczynania.
Rabarbarowy Cobbler
Pralinowe Awokado
Bułeczki są przepyszne, małe drożdżówki. Ale nie musimy czekać, aż upieką się w piekarniku. Patelnia, kilka minut i już możemy zajadać się naszymi domowymi English Muffinami.
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szkl ciepłego mleka
1 łyżka masła roztopionego
1 łyżeczka cukru brązowego
15g świeżych drożdży
szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy roztwór drożdży, roztopione masła i sól. Zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 45minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz przez około minutę. Formujemy małe bułeczki, obsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15minut.
Placuszki smażymy po 2-3minuty z każdej strony na rozgrzanym teflonie (moc kuchenki nie może być za duża, bo spalimy z zewnątrz bułeczki)
Studzimy na kratce.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/06/english-muffins-penoziarniste.html