Wykonanie



Leniwy poranek. Zapach
drożdży. Małe bułeczki.Zjesz je na słodko czy na wytrwanie?Już od dawna planowałam je zrobić. Razem z Sylwią po raz kolejny gotujemy razem. Nasze wcześniejsze poczynania.
Rabarbarowy CobblerPralinowe
AwokadoBułeczki są przepyszne, małe drożdżówki. Ale nie musimy czekać, aż upieką się w piekarniku. Patelnia, kilka minut i już możemy zajadać się naszymi domowymi English Muffinami.

1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej1/3 szkl ciepłego
mleka1 łyżka
masła roztopionego1 łyżeczka
cukru brązowego15g świeżych
drożdżyszczypta
soliDrożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku z
cukrem i łyżką
mąki. Odstawiamy na 10minut.Do miski przesiewamy
mąki. Dodajemy roztwór
drożdży, roztopione
masła i
sól. Zagniatamy ciasto.Odstawiamy na 45minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz przez około minutę. Formujemy małe bułeczki, obsypujemy
mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15minut.Placuszki smażymy po 2-3minuty z każdej strony na rozgrzanym teflonie (moc kuchenki nie może być za duża, bo spalimy z zewnątrz bułeczki)Studzimy na kratce.Smacznego