Wykonanie
Podobno gotowe są po 36 godzinach, ale ja spróbowałam już dzisiaj a zrobiłam wczoraj.. A co tam, są bardzo dobre, a pewnie będą jeszcze lepsze . Zamierzam zaraz zrobić jeszcze porcję na Wigilię i Wy też jeszcze zdążycie je przygotować!

Źródło.3
filety śledziowe matjasy, ok. 200g, wymoczone przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z
mlekiem, następnie pokrojone na kawałeczkiSos:2 łyżki kwaśnej
śmietanytymianku na czubku noża2 łyżki
majonezu4 łyżeczki średnio ostrej
musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)2 łyżeczki łagodnej
musztardy ziarnistejWszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.Pokrojone na kawałeczki
śledzie połączyć z sosem, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
Śledzie są gotowe po ok. 36 godz a najlepsze po 2 dniach.A w przedświętach:


