Wykonanie
Takie crumble to dla mnie comfort food, chociaż nie kojarzy mi się z domem czy podnoszącym na duchu wspomnieniem. Nikt mi go nie zrobił, owsianą kruszonką nie posypywała
owoców Babcia ani Mama, zrobiłam sobie sama i sama zjem (no, tu może przesadziłam). Najlepiej jeszcze ciepłe, z łyżką
jogurtu naturalnego, a w wersji dla jeszcze większego comfortu z
lodami czy
śmietanką. I jest miło, słodko i leniwie dobrze, tak po prostu. A w dodatku
płatki owsiane są comfort food naszego sumienia- no bo przecież zdrowiej.
(przepis na małą blaszkę lub kilka kokilek)6-7 średnich
gruszek (tyle u mnie, ale więcej byłoby jeszcze lepiej)6 łyżek
mąki8 łyżek
płatków owsianych2 łyżki
cukru2 duże łyżki
masłalaska wanilii lub
olejek waniliowyGruszki myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z wydrążonymi z przeciętej na pół
laski wanilii ziarenkami, wrzucamy na blaszkę lub do kokilek.
Masło rozcieramy palcami z
mąką,
płatkami i
cukrem. Powstałą kruszonką zasypujemy
owoce.Pieczemy w 200 st. C przez około 20 minut- do zbrązowienia.W
skrócie: pokroić, wymieszać, posypać i upiec- czyli bardzo comfortowe wykonanie.
Inspiracja.Comfort food