Wykonanie
Raz na jakiś czas trzeba, po prostu trzeba zrobić domowe
lody. Te ułatwiają tą misję- nie wymagają użycia maszynki, ponieważ powstały na bazie ubitej kremówki. Są na prawdę dobre, takie
śmietankowo-
miętowe, zebrały rewelacyjne opinie konsumentów^^. Można poszaleć i dodać do nich posiekaną
czekoladę, ja uznałam, że i bez tego będą wystarczająco rozpustne. Nie potrzeba do nich upałów, sprawdzą się w każdą pogodę.Inspiracja.około 10 listków świeżej
mięty500 ml
śmietany kremówki3
żółtka60 g
cukruokoło 5 łyżek
syropu miętowego (ew.
likier miętowy, krople
miętowe dla uzyskania koloru i aromatu)
Miętę drobno siekamy i sparzamy w szklance łyżką wrzątku. W dużej misce ubijamy
żółtka z
cukrem, do białości. W drugiej misce ubijamy na sztywno
śmietankę. Partiami dodajemy ją do ubitych
żółtek, delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy listki
mięty,
syrop miętowy, znowu delikatnie mieszamy, zamrażamy (nie wymagają ingerencji w trakcie) i po kilku godzinach cieszymy oko i podniebienie.