Wykonanie
Będąc w kuchni usłyszałam pytanie: "Czy mamy coś słodkiego do jedzenia?". Nie mieliśmy, więc zrobiłam szybki przegląd tego co mamy w kuchni i wpadłam na pomysł zrobienia szybkich, zdrowych i pysznych
ciasteczek.


quinoa 20g
kasza jaglana 30g
płatki owsiane 50g2
jajka2 łyżeczki
sezamu4
daktyleorzechy laskowe 15g2 łyżeczki
ksylitolu
Kasze jaglaną i quinoa wrzucamy do garnka i przez chwilę podgrzewamy. Zalewamy około szklanką wrzątku i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu przez 10 minut (gdy widzimy, że jest za mało
wody to dolewamy trochę). Następnie zdejmujemy z gazu i pod przykryciem trzymamy jeszcze około 10 minut.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i pod przykryciem trzymamy 10 minut.Gdy
kasze i
płatki lekko przestygną przekładamy wszystko do miseczki i dodajemy resztę składników: pokrojone
daktyle,
orzechy laskowe,
ksylitol,
jajka,
sezam. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek (użyłam takich do muffinów).
Ciasteczka pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
