ßßß Cookit - przepis na Smoothie szpinakowo-jabłkowe ze spiruliną

Smoothie szpinakowo-jabłkowe ze spiruliną

nazwa

Wykonanie

Ostatnio coraz modniejsze i popularniejsze robi się stosowanie różnych nietypowych dodatków do potraw. Moją uwagę niedawno przykuła spirulina. Jest ona algą morską będąca jedną z najbardziej pełnowartościowych roślin. Posiada bardzo dużo białka (nawet do 70%), łatwo przyswajalnych witamin oraz minerałów (żelazo, cynk, miedź, mangan, selen), a także nienasycone kwasy tłuszczowe.
Działanie spiruliny:
oczyszcza organizm z toksyn
wspomaga proces przemiany materii i procesy trawienne
wzmacnia system immunologiczny
pomaga leczyć infekcje i grypę
stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego
pomaga obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu
zmniejsza apetyt
Często jest polecana wegetarianom, osobom osłabionym i będącym na diecie redukcyjnej, a także osobom z niedoborem żelaza.
dwie garstki szpinaku
1 jabłko
1 banan
pół płaskiej łyżeczki spiruliny
1/4 szklanki wody
Jabłko (wraz ze skórką) oraz banana kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze. Dodajemy liście szpinaku, wodę i blendujemy na gładką masę. Gdy całość już się zmiksuje dodajemy spirulinę i jeszcze chwilkę blendujemy.
Jeśli ktoś będzie pierwszy raz używał spiruliny proponuje najpierw dodać jej trochę mniej. Za pierwszym razem dodałam dużą łyżeczkę i nie byłam w stanie tego wypić :)
Przepis na jedną porcję.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/09/smoothie-szpinakowo-jabkowe-ze-spirulina.html