Wykonanie
To są
ciasteczka na five o'clock, które znikają zanim jeszcze opuści je ciepło piekarnika,
ciasteczka, którym nie oprze się żadna poważana dama, mąż, dzieci, teściowie...
Ciasteczka, które zawsze pięknie wychodzą, idealne na piknik - na łące czy na balkonie...

160 g (1 szklanki + 1 łyżka)
mąki100 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę100 g (ok. ½ szklanki) drobnego
cukru1 torebeczka dobrej jakościowo
herbaty¼ łyżeczki
soliziarenka z ½
laski waniliiWszystkie składniki umieść w blenderze (razem z suchą, wysypaną z torebeczki
herbatą) i miksuj do uzyskania ziarnistej konsystencji. Ciasto wysyp na blat i zagnieć krótko, formując z niego wałek o średnicy ok. 5 cm. Zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na pół godziny, lub zamrażalnika na 10 minut. Ciasto możesz też zamrozić i wykorzystać w przypadku niezapowiedzianych gości...Rozgrzej piekarnik do 190ºC.Schłodzone ciasto pokrój na plasterki o grubości 05, centymetra. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz przez 10-12 minut, do lekkiego przyrumienienia . Przestudź na blasze (gorące
ciasteczka będą jeszcze bardzo miękkie), następnie przełóż na kratkę. Gdy w pełni wystygną (o ile uda im się przetrwać do tego momentu) przełóż do szczelnego pojemniczka.


